Wino podane w odpowiednim kieliszku smakuje lepiej.
A w odpowiednim budynku?
Czołowi producenci win i właściciele słynnych winnic są przekonani‚ że równie ważny jest kieliszek jak i sam budynek. Coraz częściej więc zatrudniają architektoniczne sławy do realizacji coraz bardziej fascynujących projektów, których budżety sięgają już setek milionów $. Angażują więc do realizacji tych niezwykłych projektów, takie ikony światowej architektury jak Norman Foster (Bodega Faustino, Ribera del Duero, Hiszpania), Herzog&deMeuron (Dominus Winery, Napa Valley, USA), Renzo Piano (la Rocca, Toskania, Włochy), Frank Gehry (Marques de Riscal, Alava, Hiszpania i Hall's St. Helen Winery, Napa Valley, USA.)
Wszystkie w/w futurystyczne obiekty zostały tak zaprojektowane, aby jednocześnie służyć produkcji szlachetnych win, jak i enoturystyce. W najszerszym tego słowa znaczeniu. A więc już nie tylko pełna dostępność obserwowania pracy w winnicach, procesów produkcyjnych, dojrzewania wina, jego leżakowania itp., butiki winiarskie czy restauracje, ale również profesjonalne zaplecza konferencyjno-kongresowe, luksusowe miejsca hotelowe, ośrodek SPA winoterapia , multimedialne centra edukacyjne, czy też, wielokrotnie, muzea kultury wina i samego winiarstwa.
ARCHITEKTURA WINIARSKA
tak.. wszystkim architektom udało się to wyśmienicie.. tylko Gehry jak zwykle pojechał...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam